Cumpărătorul este bijutierul britanic Laurence Graff. Potrvit președintelui Rapaport Group, Martin Rapaport, vânzarea nu a perceput comision.

Diamantul de 709 carate, echivalentul a 140 de grame, a fost descoperit în martie de angajați ai unei societăți de prospecție minieră care este condusă de pastorul evanghelic Emmanuel Momoh, în provincia Kono.

Pastorul Momoh a cedat diamantul neprelucrat guvernului din Sierra Leone, care s-a angajat să-l vândă. Totodată, Executivul a promis că 26% din produsul cesiunii, respectiv 1,69 milioane de dolari, vor merge la cei cinci angajați care l-au descoperit.

Guvernul a mai dat asigurări că 74% din banii obținuți din vânzare vor merge în mare parte la administrația fiscală, dar și la un fond de dezvoltare al regiunii cu diamante.

Prețul vânzării este inferior celui care a fost propus în cadrul primei tentative de vânzare din luna aprilie din Sierra Leone, de 7,1 milioane de dolari. Atunci operațiunea a fost anulată de guvern, care a considerat că suma este insuficientă.

Obiectivul președintelui Ernest Bai Koroma și al guvernului său este de a încuraja societățile de prospecție să rupă era „diamantelor sângelui". Pietrele prețioase au servit la finanțarea conflictelor în Africa, în special în Sierra Leone, prin intermediul unui trafic care nu era controlat de autorități.

Cu banii proveniți din vânzare, guvernul ar trebui să garanteze apă, electricitate și drumuri bune pentru popor.