În seara de 15 spre 16 august, când Andrei Braguța a fost adus în izolator, în IDP erau deținute 50 persoane, adică o capacitate maximă.

Braguța a fost plasat în celula nr.9 (destinată pentru detenția a 8 persoane) împreună cu alte 4 persoane, bănuite de infracțiuni contra patrimoniului și contra sănătății publice și conviețuirii sociale.

Potrivit Șefului Izolatorului, în perioada detenției Braguța a refuzat alimentația, accesul la baie și în curtea de plimbări. Totuși, nu au fost efectuate înscrieri în registrele interne despre acest fapt.

Ombudsmanul concluzionează că nu este clar dacă refuzul alimentației a fost monitorizat și evaluat din punct de vedere al riscului asupra sănătății. Astfel, grupul de lucru nu a putut să-și formuleze o opinie, dacă refuzul alimentației a afectat starea sănătății deținutului.

În cazul în care o persoană privată de libertate refuză să primească hrana, personalul medical al locului de deţinere e obligat să-i explice urmările acestei decizii asupra stării de sănătate. Din ziua intrării în refuz de hrană, medicul examinează persoana privată de libertate zilnic sau ori de câte ori este necesar, consemnând evoluţia stării de sănătate în fişa medicală şi într-un registru anume destinat. Toate manevrele medicale pentru refacerea stării de sănătate a persoanelor private de libertate aflate în refuz de hrană se efectuează cu acordul acestora, atât timp cât sunt conştiente şi au discernământul păstrat.

În situaţia în care starea sănătăţii se agravează din cauza refuzului de hrană sau al unor afecţiuni preexistente, persoana privată de libertate este transferată ori, după caz, internată într-o unitate spitalicească.

Avocatul Poporului admite că din cauza lipsei vreunui asistent medical în IDP cât și lipsa acordului deținutului Andrei Braguța, procedura menționată supra este, practic imposibilă de realizat de IDP.