La începutul lunii octombrie, Candu și Sîrbu propun ca ARBI să fie în subordinea FISC, iar conducerea să fie numită de către Ministerul Finanțelor, și nu de către CNA.

La scurt timp, vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, își anunță demisia. „Destabilizare ARBI nou-create, autonome și independente în cadrul CNA, îi va amâna inevitabil activitatea. Cu tot respectul pentru Ministerul Finanțelor, nu cred în independența și eficiența ARBI în cadrul fiscului”, scria Țărnă în motivul plecării sale. 

Peste două săptămâni, autorii proiectului vin cu amendamentul pe care-l prezintă Parlamentului: să păstreze ARBI-ul sub CNA. „După consultări cu autorii și experții, am decis că agenția trebuie să rămână în subordinea Centrului Național Anticorupție”, motivează Sîrbu de la tribuna Legislativului.

Confuzia a căpătat amploare când ieri, la ședința Guvernului, miniștrii au dat aviz la actul în care se propune trecerea structurii în subordinea Serviciului Fiscal de Stat.

Calamburul a ajuns la apogeu astăzi, când în documentul votat de deputați din nou a apărut Fiscul.

„ARBI rămâne în componența CNA. Am extins competențele ARBI-ului, el devenind un avocat al instituțiilor statale în ceea ce privește recuperarea bunurilor. În proiectul de lege înregistrat într-adevăr s-a propus ca ARBI să treacă în subordinea serviciului fiscal. Totodată, în lectura a doua, am examinat mai atent, inclusiv cu Ministerul Finanțelor și am decis că nu e oportună trecerea, în ceea ce privește detalii de investigație și urmărire penală”, a comunicat, pe final, Sergiu Sîrbu.

Proiectul a fost votat în lectură finală și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

sursa foto: sputnik.md