Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost condamnată la cinci ani de închisoare în ianuarie anul acesta sub acuzații de spionaj și incitare la nesupunere. Ea a fost arestată în aprilie 2016.

Ea urmează să compară duminică într-un alt dosar în care este acuzată de propagandă, pentru care riscă o sentință de 16 ani de închisoare, potrivit soțului ei Richard Ratcliffe.

O gafă făcută de Boris Johnson luna trecută în parlamentul de la Londra a determinat autoritățile iraniene să susțină că ministrul de externe britanic ar fi confirmat prin spusele sale că femeia, aflată în vacanță în Iran ca să le arate părinților fetița nou-născută, ar fi instruit jurnaliști pe durata vizitei sale în Iran.

Johnson a încercat imediat să-și repare greșeala afirmând că tânăra femeie se afla în vacanță în țara sa de origine și l-a sunat pe omologul său iranian pentru a cere eliberarea sa.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe lucra la Londra ca manager în cadrul unui proiect al Fundației Thomson Reuters. Iranul nu recunoaște dubla cetățenie a femeii.

Boris Johnson, care urmează să fie primit duminică de președintele iranian Hassan Rohani, a declarat înainte să plece în vizită că își va face cunoscute "îngrijorările serioase cu privire la soarta cetățenilor noștri cu dublă naționalitate" și va insista ca aceștia să fie eliberați, referindu-se la Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Sosit în capitala iraniană sâmbătă, Boris Johnson s-a întâlnit cu omologul său Mohammad Javad Zarif pentru a discuta despre acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri, care prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului, relatează AFP.

"Ministrul de externe britanic a declarat că acordul nuclear este foarte important pentru Regatul Unit și a subliniat angajamentul țării sale față de punerea sa în aplicare", a afirmat într-un comunicat Ministerul de Externe iranian, în condițiile în care președintele american Donald Trump a amenințat că va pune capăt acestui acord "în orice moment".