„Vlad Plahotniuc deține o funcție publică ce și-a autodenumit-o coordonator al alianței de guvernare. Acesta a reușit să captureze majoritatea instituțiilor statului. Acesta a construit în jurul său un imperiu financiar dubios, și a angajat mai mulți experți în scheme și proiecte de legi. Plahotniuc a consturit un imperiu media care deseori operează cu știri false, menite să denigreze oponenții politici.

Pe rețelele de socializare acesta a construit o „armată de troli” iar scopul său este de a-și crea imaginea unui om de afaceri, filantrop, diplomat și bun conducător. Tactica sa este de a subordona oamenii care îi stau în cale prin antaj și presiune. Partidul Democrat pe care-l conduce gestionează sume enorme adunate prin donații dubioase. Miza lui sunt alegerile din 2018, unde sper să obțină o majoritate în Parlament pentru a-și legitimiza guvernare”, se spune în descrierea sa de pe site, făcută de autori, care au citat-o pe directoarea Centrului pentru Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Cine mai este în listă? 

În listă sunt mai multe nume din țări din regiunea Balcanilor, fostelor țări socialiste și fostelor țări membre ale URSS.

Despre România se menționează că oligarhii, numiți autohtoni „moguli”, au pierdut din influență după ce statul a luptat cu corupția. Unul din exemple este totuși Dan Voiculescu, proprietar al trustului Intact. În 2009 averea sa ajungea la 1,5 miliarde de euro, care a scăzut în 2014 la 250 de milioane. Tot în 2014 a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Afacerile erau gestionate prin persoane interpuse. Totuși, Voiculescu încă este implicat în politică prin presă. 

Vezi aici lista completă a „oligarhilor”