UPDATE 20:20 Majoritatea deputaților a susținut inițiativa. Executivul rămâne fără viceprim-miniștri pentru integrare europeană și economie.

UPDATE 20:00 Ședința parlamentului continuă și la această oră. Propunerea urmează să fie supusă votului.

Se propune retragerea portofoliilor de viceprim-miniștri a ministrului Afacerilor Externe și a Integrării Europene, Andrei Galbur, și a ministrului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Proiectul de hotărâre a fost prezentat de Raisa Apolschii. Potrivit deputatei PD, reducerea numărului viceprim-miniștrilor de la patru la doi se încadrează în efortul de a revizui structura conducerii Guvernului reieșind din Strategia de Reformă a Guvernului: „Două portofolii rămân și două se exclud. Cei doi vor rămâne în funcțiile de miniștri, doar reducem pozitia de viceprim-miniștri. Există o adresare a premierului pe numele președintelui Parlamentului, în care scrie despre necesitatea de restructurare a Guvernului prin reducerea numărului de viceprim-miniștri”.

„Este scrisoarea oficială. Această inițiativă a aparut ca urmare a solicitării prim-ministrului”, a confirmat Candu. „Domeniile de competență a celor doi viceprm-miniștri rămași vor fi atribuite ulterior, printr-o hotărâre de Guvern”, a declarat democratul.

Liberal-democratul Tudor Deliu s-a întrebat dacă nu ar fi oportună instituirea unei funcții de viceprim-ministru pe probleme de administrație publică: „Nu avem la Guvern o persoană resonsabilă pentru această funcție. Reiesind din strategia de reforma, n-ar fi bine sa fie?”.

„Acest proiect de hotărâre e un fel de „ciornaia metka” (trad. din rusă - bilă neagră) pentru aceste două persoane, domnul Calmîc și domnul Galbur. Vedem o contrazicere - guvernarea spune că integrarea europeană e prioritară, dar se propunere excluderea viceprim-ministrului responabil pentru integrarea europeană. Din ce considerente se exclude funcția de integrare europeană din funcția de viceprim-ministru? Din motivul renunțării la această prioritate, sau din altul?”, a întrebat comunista Inna Șupac.

„Din alt motiv”, a răspuns Candu, evitând să spună despre ce este vorba.