El a depus flori, împreună cu bașkanul (guvernatorul - n.red.) Irina Vlah, la placa memorială unde ar urma să fie ridicat un monument poporului găgăuz.

„Moldova se poate afirma ca stat doar luând în considerație interesele Găgăuziei și ale Transnistriei. Greșelile comise în ultimele câteva luni arată că, din păcate, conducerea Paramentului nu înțelege asta. Dar o înțelegem noi și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon, citat de Gagauzinfo.md.

La rândul său, bașkanul Irina Vlah susține că autoritățile de la Chișinău nu ar fi pus în aplicare, în totalitate, legea cu privire la statutul special al Unității Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri. La fel, și Mihail Kendighelean, unul dintre separatiștii decorați de Igor Dodon, afirmă că drepturile regiunii autonome ar fi sistematic încălcate de administrația centrală. Kendighelean l-a lăudat pe igor Dodon pentru aprecierea dată găgăuzilor, care la începutul anilor ’90 au pledat pentru ca „poporul moldovenesc să nu dispară”.

La ceremonie a participat și ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kılıç, potrivit căruia „consolidarea statutului Găgăuziei va face mai puternic statul moldovenesc”, informează Gagauzinfo.md.

Menționăm că în cadrul unui club de presă organizat sâmbătă seara, Dodon a declarat că Găgăuzia, la fel ca Transnistria, este garantul suveranității Republicii Moldova.

Administrația de la Comrat a primit felicitări cu această ocazie și din partea autorităților separatiste de la Tiraspol.

Potrivit Radio ChișinăuMihail Kendighelean este unul dintre organizatorii așa-zisului congres al deputaților de la Comrat, care în 1989 proclama înființarea unei republici găgăuze ca parte componentă a URSS, iar Stepan Topal a fost președinte al pretinsului legislativ al autoproclamatei republici găgăuze, începând din 1990.

Foto: Igor Dodon/FB