În topul celor mai consumate substanțe narcotice, se regăsesc marijuna, opiu și amfetaminele.

În perioada documentată de poliție, 1606 de persoane au fost implicate în infracțiuni de trafic de droguri, dintre care 93% au fost judecate.

Recent, Poliția Națională a creat pentru prima dată Harta Drogurilor a Republicii Moldova pentru anii 2016-2017, care oferă informație detaliată despre consumul drogurilor în fiecare regiune.

Din hartă aflăm că în țară, în general, cele mai populare droguri sunt marijuana și etnobotanicile (Marijuana este un amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semințele și florile uscate ale cânepei (Cannabis Sativa) și are aspect de tutun verzui tăiat foarte fin, iar Etnobotanicile - sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substante chimice).

Dintre cazurile documentate, la Vulcănești, Bălți, Criuleni și Căușeni s-a consumat aproape numai marijuană. Ecstasy a fost popular la Anenii Noi (100% dintre cazurile documentate), Taraclia, Cimișlia și Briceni.

Cel mai mare consum de heroină - 25,9% - a fost la Soroca, urmată de Călărași - 20%. Cele mai puține cazuri au fost documentate la Nisporeni, Telenești, Basarabeasca, Glodeni și altele.

Conform Codului Penal al RM, traficul ilicit de droguri, producerea și prelucrarea acestora pot fi sancționate cu pînă la 15 ani privare de libertate în funcție de gravitatea infracțiunii comise.