Oamenii din satul Cotul Morii au simțit pe propria lor piele efectul devastator al schimbărilor climaterice. În 2010, satul a fost lovit de inundații care au distrus zeci de case. Una dintre cazuele acestor calamități naturale, potrivit experților, este nivelul ridicat al dioxidului de carbon în atmosferă. Acesta se produce în urma utilizării combustibilului fosil, cum ar fi gaze sau cărbune.

Cu o dorință de a uita de acele zile tragice, localnicii din Cotul Morii au decis să treacă la energia verde. Sistemele de încălzire pe biomasă au două beneficii majore, spun oamenii. În primul rând, ele sunt ecologice și nu contribuie la poluarea aerului. În al doilea rând, biocombustibilul este produs în Moldova. Astfel, banii și locurile de muncă rămân acasă. 

„Suntem un model de autonomie energetică”, a spus directoarea gimnaziului din Cotul Morii, Danila Rită.

„Noi nu o să ne oprim aici. Am fost în Statele Unite și am văzut cum sunt utilizate bateriile solare care produc energia electrică. De asemenea, o să promovăm și energia termală”, a spus președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buza.  

Raionul Hânceşti este unul din cele 33 de raioane beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. 209 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale din toată ţara au înlocuit încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.