Această cercetare, inițiată de savantul japonez Hiro Nakauchi, validează ideea „xenotransplantării", care se referă la creșterea organelor umane în animalele cum ar fi porci. Ulterior, aceste organe pot fi utilizate pentru transplanturi.

La început, ideea consta în modificarea genetică a organelor porcine, astfel încât acestea să fie acceptate de sistemul imunitar al omului. Însă, riscul „respingerii" era prea mare, ceea ce a i-a determinat pe savanții să schimbe abordarea.

„Această metodă este bazată pe o tehnologie de editare a ADN-ului numită „Crispr". Se produc embrioni animali care nu sunt capabili, din punct de vedere gentic, de a crește un organ anume, de exemplu, pancreasul. Ulterior, embrionii sunt injectați cu celulele sușe (celulele stem) umane", notează sursa.

Proporția totală a celulelor umane în acest embrion poate fi mică, însă, de vreme ce acesta crește în uterul, celulele umane umple golurile și produc organul pe care genele animalului nu-l pot crea.

„Am ales să lucrăm cu oi și porci pentru că organele lor sunt asemănătoare celor umane în termenii de mărime și formă și ele cresc rapid", a spus colegul lui Nakauchi, Prof Ross de la Universitatea Stanford în California.

Potrivit lui, rezultatele acestei cercetări pot ajuta „să rezolvăm problema teribilă a deficitului organelor pentru transplant".

În SUA, 20 de persoane mor în fiecare zi din cauza lipsei organelor.