Africa

Harta continentului african abundă în diversitatea numelor țărilor. Spre exemplu, Etiopia se traduce, conform hărții, drept Țara fețelor arse (din greacă), iar Sudan - Țara celor negri (din arabă).

Alte țări poartă denumiri ce vin din cultura locală. Malawi se traduce drept Țara Flăcărilor, iar Senegal se traduce ca Canoea Noastră, și asta pentru că portughezii care au ajuns pe acest tărâm auzeau adesea pescarii spunând „sunu gaal” (canoea noastră).

Sierra Leone e Munții Leului, iar Chad - Tărâmul lacului mare. Printre cele mai curioase sunt Burkina Faso - Țara oamenilor onești și Botswana - Cei care au plecat.

(harta aici)

Europa

În Europa, tărâmul cuceritorilor, și harta sugerează asta. Țara Francilor e Franța de astăzi, Norvegia înseamnă Drumul Nordic, cu referire la vechiul traseu al vikingilor. Polonia s-ar traduce ca Oamenii Câmpiilor, Albania  - Țara Vulturilor, Macedonia - Țara oamenilor înalți.

R. Moldova a ajuns să fie tradusă drept Râu Întunecat. Istoricii spun că denumirea țării într-adevăr vine de la denumirea râului care, la rândul său, și-ar fi căpătat denumirea de la cățeaua Molda a voievodului maramureșan Dragoș. Bogdan Petriceicu Hasdeu și majoritatea filologilor și istoricilor români susțin că denumirile râului și statului provin din termenul de origine germanică mulde (adică „scobitură” sau „carieră”).

(harta aici)

America de Nord

Denumirea „America” vine de la exploratorul italian Amerigo Vespucci, primul care a realizat că acesta este un nou continent și nu o parte a Asiei. Canada se traduce ca „Satul”, iar țările din sudul conditentului au chiar denumiri poetice, cum notează sursa.

Panama e Locul bogat în pește, iar Guatemala - Țara multor arbori.


America de Sud

Deși linia ecuatorului străbate trei continente, doar Ecuador este numit în cinstea liniei care separă emisferele. Argentina se traduce ca Țara de pe lângă râul argintiu, Venezuela - Mica Veneție, pentru că arhitectura țării le-a adus aminte colonizatorilor de orașul italian.

Brazilia este Roșie ca tăciunea, iar cei de la Forbes bănuiesc că aceasta ar veni de la expresia portugheză „Terra do Brasil” cu referire la o specie de arbore roșu, asemănător unei tăciuni.

Asia

Cel mai mare continent are și cele mai variate denumiri de state. China se traduce ca Regatul Central, iar Coreea - Înaltă și Frumoasă. Pakistan e Țara celor puri, iar Bhutan - Țara dragonului de tunet.

Irak-ul, care are o ieșire la mare de doar câțiva kilometri, se numește Alături de Apă (din arabă al-’irāq). Azerbaidjan se traduce ca Protejați de foc, iar Nepal - Țara protejată de Ne.

(harta aici)

Oceania

Grecii au fost cei care au poreclit Australia Terra Australis Incognita - Pământul Sudic Necunoscut. La fel de prozaică e și denumirea Noua Zeelandă - din daneză „Pământ Maritim”. Țara avea însă o denumire pusă de tribul Maori - Aotearoa sau Pământul Norului Lung și Alb.