Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.

  Astfel, moldovenii din 13 localități vor fi aprovizionați cu apă potabilă, cu system de  evacuare a deșeurilor, vor avea drumuri mai bune, iluminat public dar și locuri pentru  recreere şi sport.

Ulterior, fiecare localitate a lansat o campanie de crowdfunding pentru a asigura transparența procesului și implicarea oamenilor. Peste 20.000 de persoane au accesat informații despre proiecte.

„Aceste campanii au reușit, în premieră, să transforme migrația din problemă în oportunitate în localităţile rurale, ceea ce este un lucru extrem de important”, susține Adrian Ermurachi, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei.  Cea mai mare sumă transferată este de 500 USD, iar cea mai mică de 24 lei. La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării, dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15.000 USD pentru fiecare proiect comunitar.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi.