De fapt efectul negativ se face deja simţit. Astfel cotaţa rublei ruseşti a coborât doar într-o zi cu circa 8% şi cursul oficial de azi este de 0,26 lei pentru o rublă rusească, faţă de cel de 0,283 lei cu o zi în urmă.

Ieri, bunăoară şi moneda europeană a coborât la cel mai mic curs din ultimii doi ani şi 10 luni - 20,04 lei moldoveneşti şi părea că gata coboară sub niveul de 20 lei.

Faţă de dolar aprecierea este şi mai fulminantă şi cursul la zi este de 16,38 lei, cel mai scăzut din ultimii trei ani şi două luni. De la începutul anului leul s-a apreciat faţă de dolar cu circa 4%, iar unele prognoze arată că tendinţa se va menţine. Astfel, potrivit Infotag, dolarul ar putea coborî în acest an la un nivel de 15,50 lei, iar anterior se vehicula şi un curs de 15 lei.

Doar intervenţiile pe piaţa valutară ale Băncii Naţionale mai salvează piaţa de o apreciere şi mai semnificativă a leului.

Cum va evolua cursul leului mai departe este dificil de estimat. Or, cursul de schimb de la noi este influențat în specia de trei factori: destinația exporturilor, importul de resurse energetice și nu în ultimul rând de factorul politic.

Or în acest an ne aşteaptă alegeri parlamentare, iar Guvernul are în plan cheltuieli record, multe din iniţiative fiind fără o acoperire financiară, mai notează sursa citată.