Tratamentul cum este dializă se urmează atunci când rinichii nu mai pot îndepărta din corp excesul de lichide și deșeurile metabolice.

Centrul „BB-Dializă”, deschis astăzi la Bălți, are o capacitate de circa 200 de persoane și este dotat cu peste 140 de aparate pentru tratamentul prin dializă.

„Pentru astăzi este suficient, dar mâine va fi puțin”, a declarat profesorul în medicină, Adrian Tănase, prezent la ceremonia de deschidere.

Cert este că, în momentul de față, capacitatea centrului depășește de două ori necesitatea actuală a tratamentului prin dializă a pacienților.

„Este bine să avem această rezervă. […] Este vorba de un serviciu critic, care trebuie acordat acum și la moment. Orice întârziere complică viața acestor pacienți”, a spus secretarul de stat în domeniul sănătății, Boris Gîlca.

„Ne bucurăm că am reușit și am reușit la timp”, a adăugat oficialul.

El a recunoscut că, până acum, pacienții din nordul țării treceau prin experiențe foarte dificile, fiind nevoiți să parcurgă peste 100 de km până la Chișinău - un drum istovitor- de fiecare dată când aveau nevoie de dializă.

Potrivit autorităților, centrele asemănătoare celui deschis astăzi la Bălți ar mai putea apărea și în alte raioane ale republicii.

În noiembrie 2017, o fată aflată de 10 ani în dializă a decedat, refuzată de trei spitale. Mai mulți cetățeni s-au arătat șocați de acea tragedie. Prim-ministrul Pavel Filip a cerut atunci să fie cercetat modul în care au acționat angajații instituțiilor statului, în special din spitalul raional Drochia și din spitalul municipal Bălți.