Acest contract este cel mai amplu proiect de reabilitare de staţii de transformare medie tensiune realizat de Siemens SRL şi urmează să fie finalizat în 2 ani de la debutul lucrărilor.

„Prin implementarea acestui contract, Moldelectrica va mări fiabilitatea alimentării consumatorilor stațiilor reconstruite, de aceea avem certitudinea că Siemens, companie cu o istorie îndelungată în energetică, va face față provocărilor acestui proiect și va implementa tehnologii performante în Republica Moldova”, a declarat Ghennadi Dimov, director deneral al întreprinderii.

„Suntem încrezători că acest proiect este doar un prim pas pentru industria energetică din Republica Moldova”, a  declarat Petru Ruşeţ, Country Division Lead  Energy Management, în cadrul Siemens România şi Republica Moldova.

Potrivit mold-street.com, toate aceste lucrări sunt finanţate dintr-un împrumut de circa 43 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), la care se adaugă un grant de nouă milioane de dolari acordat de Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a UE (NIF) în cadrul Proiectului de reabilitare a rețelei de transport a Moldelectrica.

Moldelectrica gestionează rețeaua de transport a energiei electrice și asigură dispeceratul sistemului. Ea a beneficiat în ultimii 15 ani de împrumuturi de zeci de milioane de dolari pentru modernizarea utilajelor de la BERD și Banca Mondială, dar continuă să raporteze pierderi uriașe.

De exemplu în anul 2015, Moldelectrica a înregistrat pierderi de circa jumătate de miliard de lei, de trei ori mai mari ca în anul 2014. În 2016 graţie actualizării tarifelor de către ANRE, Moldelectrica a obţinut un profit de 5,6 milioane lei, după patru ani de pierderi uriaşe.