Proiectul de rezoluție avea drept scop condamnarea acțiunilor militare întreprinse de Statele Unite, Regatul Unit și Franța împotriva ceea ce pare a fi fabricile de arme chimice amplasate în Siria.

Reprezentanții puterilor occidentale susțin că aceste fabrici au fost folosite pentru producerea armelor care au fost ulterior folosite de regimul lui Bashar al-Assad în atacuri contra populației siriene. Aliatul regimului, Rusia, neagă aceste informații.

„Adunarea de astăzi confirmă că Statele Unite, Marea Britanie și Franța, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, continuă să plaseze politica și diplomația internațonală într-un teren de creare a miturilor. Este vorba de miturile inventate la Londra, Paris și Washington, sunt niște aberații periculoase”, a declarat Nebenzya.

Ambasadorul regimului sirian al lui Bashar al-Assad, Bashar Jaafari, a spus că „cei care au votat astăzi împotriva proiectului propus de Rusia nu vor mai fi parteneri ai guvernului sirian”.

Drept răspuns la declarațiile ambasadorului rus, reprezentanta Regatului Unit la ONU, Karen Pierce, a spus că aliații nu aveau altă opțiune decât să bombardeze obiectivele din Siria.

„Aceste mituri despre care ați vorbit nu sunt miturile noastre. […] Nu exista o alternativă practică la folosirea forței atunci când este vorba de salvarea de vieți omenești”, a declarat Pierce.

Amintim că, în urma votului din această seară, opt dintre cei cincisprezece membri ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite au votat împotriva proiectului de rezoluție propus de Federația Rusă.