Pentru a fi eficiente, astfel de teste ar trebui efectuate o dată la trei ani. Zilnic, în R. Moldova peste 700 de femei efectuează acest test și previn maladia.

În R. Moldova locuiesc în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.

Un studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor constată că, deseori, în R. Moldova, acestea sunt stigmatizate, discriminate și constrânse în luarea deciziilor ce țin de viața privată, sexualitate, sănătate sexuală și reproductivă, relații de cuplu și nașterea copiilor, iar cadrul legislativ limitează drepturile acestora la căsătorie, familie, maternitate.

Doar jumătate dintre femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Adresabilitatea redusă se datorează mai multor cauze, precum lipsa accesului fizic în instituțiile medicale, atitudinea neprietenoasă sau de acuzare a personalului medical, frica de a fi luate în derâdere sau de a fi discriminate atunci când își exprimă dorința de a merge la ginecolog, de a naște un copil, de a-și crea o familie.

Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor.

Așa arată un fotoliul model care poate fi adaptat pentru persoanele aflate în scaun rulant.

Din cele 62 de Centre de sănătate din R. Moldova, care au Cabinete de Sănătate a reproducerii, doar 46 dispun de astfel de fotolii, iar Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică ale aceloraşi Centre nu au în dotare niciun fotoliu de acest gen.

Costul mediu al unui fotoliu e de 1700 €, ele pot fi coborâte și ridicate cu ajutorul unui mecanism special. Prin coborârea acestora, femeile cu nevoi speciale, pot ușor sa treacă de pe scaunul rulant pe fotoliul ginecologic. Acesta poate fi folosit cu mult mai usor și de femeile însărcinate, femeile care au o greutate mai mare sau cele mai în vîrstă. Obiectivul Campaniei este de a colecta resurse pentru a achiziţiona, inițial, cinci astfel de fotolii care vor fi repartizate de UNFPA Moldova centrelor cu un număr mai mare de femei cu dizabilităţi la evidenţă.

Donațiile pot fi făcute accesând următoarele link-uri: 

https://gogetfunding.com/femei-si-fete-cu-dizabilitati-femei-si-mame-cu-drepturi-respectate/

https://www.caritate.md/donations/ajutam-femeile-si-fetele-cu-dizabilitati-sa-fie-femei-si-mame-sanatoase

https://www.paypal.com/pools/c/83h2sYPEKV

Dotarea instituțiilor medicale cu fotolii ginecologice adaptate va oferi o șansă fetelor și femeilor cu dizabilități să aibă grijă de sănătatea lor sexuală și reproductivă și să trăiască o viață demnă, la fel ca și alte femei, acesta fiind un drept fundamental al fiecăruia. Orice mic ajutor poate aduce schimbări mari, iar fiecare dintre noi poate fi începutul acestei schimbări.

Victoria Morozov, SUA