Șeful Legislativului a avut întrevederi cu Wess Mitchell, asistentul Secretarului de Stat, responsabil de relațiile cu peste 50 de țări din Europa și Eurasia, NATO, UE și OSCE. Dr. Wess Mitchell a anunțat că SUA vor acorda Moldovei întreg suportul pentru apropierea de Uniunea Europeană și SUA. El a menționat că Moldova este pe prima linie de confruntare geopolitică. De asemenea, Andrian Candu a avut o întrevedere și cu Bridget Brink, Asistent adjunct al Secretarului de Stat al SUA. La această întâlnire părțile au făcut un schimb consistent de informații pe întreaga agendă politică și de reforme din Moldova. 

La Washington, președintele Parlamentului a avut întrevederi la Congresul SUA. Grupul de prietenie din Camera Reprezentanților a Congresului SUA a dat asigurări că rezoluția Congresului SUA care susține asocierea Republicii Moldova la Uniunea European și cere Federației Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea transnistreană are suport pentru votare. Congresmanul David Price, co-președintele grupului, a reiterat suportul pentru Republica Moldova în eforturile de consolidare a democrației, creștere a securității energetice, continuare a reformelor, dezvoltare economică și protejare a spațiului informațional. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, însoțit de guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, au participat la întrevederea cu Poul Thomsen, Director al departamentului European al Fondului Monetar Internațional, unde a fost analizat stadiul de implementare a programului FMI cu Republica Moldova și prioritățile guvernării pentru următoarea perioadă.

Întâlnirea cu Kristalina Georgieva, CEO la Banca Mondială și Cyril Muller, Vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală, a fost axată pe confirmarea bunei colaborări a Republicii Moldova cu Banca Mondială, proiectele implementate, cele în curs de realizare și noile priorități expuse de către guvernarea de la Chișinău, ce cuprinde domeniul educației, statul de drept, proiecte de infrastructură.

De asemenea, președintele Parlamentului, însoțit de Sergiu Cioclea și Octavian Armașu a avut o întrevedere la Ministerul de finanțe american - US Treasury. Reprezentanții trezoreriei americane au apreciat înalt ritmul și calitatea implementării reformelor din domeniul financiar-bancar din Moldova, precum și buna colaborare, volumul de muncă realizat pe proiectele legate de administrarea fiscală.

Totodată, oficialii americani au asigurat delegația moldovenească de continuarea sprijinului pentru consolidarea sistemului financiar-bancar și disponibilitatea în continuare de a furniza expertiză și suport. Reprezentanții US Treasury au salutat acțiunile întreprinse în contextul luptei cu spălarea banilor și respectarea normelor adoptate în acest sens. 

Suport pentru implementarea mai multor proiecte de importanță majoră, cum este securitatea energetică, a fost solicitat la întrevederea lui Andrian Candu cu Brock Bierman, șef al Biroului pentru Europa din cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Brock Bierman s-a angajat, la rândul său, în regim prioritar, să examineze solicitările și să fie identificate soluții pentru dosarele prezentate.

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.