National Geographic Photo Camp este un proiect inedit pentru țara noastră. 20 de tineri din diferite regiuni ale țării au fost aleși din aproape 300 de solicitanți pentru a participa la o tabără foto condusă de autorii National Geographic cum sunt Matt Moyer, Ayigan Tonato Peterson, Elfadl Jessica Marie, Erika Larsen și Michael Dominic Bracco.

În aceste cinci zile petrecute la Soroca, participanții au făcut 3300 de fotografii și au vizitat casele mai multor familii din oraș, dar și din sate, cum ar fi Badiceni, Rublenița și Șolcani.

„Am avut parte de o experiență frumoasă atunci când am fost la șezătoare cu mai multe persoane din sat. Una dintre ele este directoarea unui muzeu din comuna Șolcani. Este o casă bătrânească care găzduiește o expoziție de unele din sat. Ne-a invitat să intrăm în muzeu pentru a fotografia și a sta de vorba cu muncitori. După această experiență, cred că voi urma o carieră în fotografie. Îmi place foarte mult să fotografiez lucruri vechi, clădiri și animale. Cred că este o muncă care poate fi apreciată foarte bine, dacă devii un fotograf de succes”, a povestit Adriana, studenta în anul I la Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul.

Foto: Vadim Șterbate

„Mi-a plăcut căldura sufletească cu care ne-au întâmpinat oamenii. Toți erau foarte primitori, ne-au deschis porțile caselor lor, iar noi am văzut cum ei trăiesc și cum muncesc. Vreau să le spun mulțumesc instructorilor care ne-au povestit cum să comunici cu oamenii în așa mod încât aceștia să nu fie timizi, să nu fie închiși în sine”, a spus eleva în clasa a XII-a, Irina Babuci, care își face studiile la Edineț.

Una dintre familiile din Soroca fotografiată de echipa NG Photo Camp. Autor foto: Tatiana Cravet. Pentru mai multe fotografii accesați pagina Instagram @ngphotocamp

 „A fost o experiență de neuitat. M-am convins încă o dată cât de interesantă poate fi meseria de fotograf. Îți dă șansa să cunoști lumea, să călătorești în diferite țări, să afli mai multe despre viețile oamenilor”, a spus Eugen Polișciuc, originar din Florești, elev în clasa a XII-a. El recunoaște că își dorește o carieră în IT, dar susține că nu va renunța la fotografia, una dintre pasiunile sale.

„Cred că meseria de fotograf nu este pe deplin apreciată la noi, este considerată un domeniu delicat, să zic așa. Poate că, pe viitor, cu ajutorul acestor tabere, va fi o altă atitudine față de fotojurnalism și față de fotografi. Sperăm că vom crește acest domeniu prin intermediul fotografiilor noastre”, a spus Alexandru Costin, angajat la o agenție pentru eficiență energetică.

Organizatorii taberei speră că participanții vor deveni adevărați ambasadori ai fotojurnalismului în localitățile lor, împărtășind fotografiile făcute și povestind despre experiența lor. În ultima zi National Geographic Camp, tinerii au avut parte de o surpriză. Toți au primit câte un aparat foto de marca Olympus, cu inițialele fiecăruia gravate pe geanta, dar și certificatele care documentează faptul că tinerii au beneficiat de instruire din partea experților National Geographic.

Foto: Vadim Șterbate

„Sunt foarte mulțumit de ceea ce am făcut în aceste zile. A fost minunat pentru că am avut un grup divers compus din tineri de diferite vârste și diferite etnii. Mă bucur că această tabăra a ajutat să-i aducă împreună. Ei au crescut ca fotografi și ca jurnaliști, asta e evident, dar, în același timp, se vede că ei au devenit mai uniți.  Să-i vezi împreună a fost emoționant. Cred că mulți dintre ei au devenit prieteni pe viață”, a spus instructorul principal, fotograful Matt Moyer.

Participanții la National Geographic Photo Camp. Foto: Vadim Șterbate

Această tabără de fotografie a devenit posibilă grație efortului comun al National Geographic și Internews Moldova. Inițiativă a fost susținută de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională.