„În anul 2013 ANRE a făcut un control la compania Red Union Fenosa, ordinul a fost semnat la 1 iulie de Victor Parlicov, care a fost demis din funcție peste câteva săptămâni. Raportul întocmit în urma acestui control este ținut în secret. În cadrul controlului s-au constatat mai multe nereguli. Compania Red Union Fenosa a transferat 170 de mln de lei la compania Intrasisteme SRL, unde Radu era administrator și fondator. Apoi administrator a fost Ignacio Ibarra care era președinte al consiliului Red Union Fenosa. În perioada 2000 - 2006, Red Union Fenosa a plătit către Intrasisteme 139 de mln de lei servicii de consultanță. În perioada 2008 - 2012, Red Union Fenosa a mai achitat încă 30 de mln de lei tot la această companie, care a fost fondată în anul 2000, fondator unic fiind Silvia Radu. Este un pic de conflict de interese. Tu ești administrator la o companie, fondezi o altă companie și îți achiți ție milioane de lei pentru servicii de consultanță. Dacă ai nevoie de consultanță cu adevărat te adresezi la o companie specializată, nu-ți fondezi propria companie”, a declarat Sergiu Tofilat.

O altă ilegalitate imputată Silviei Radu de experții economici ține de un împrumut ineficient.

„Red Union Fenosa a beneficiat de credite de la BERD și Banca Mondială cu rate de 4,5%. Ulterior Red Union Fenosa a împrumutat 5 mln de dolari de la o companie afiliată holdingului Fenosa la o rată de 14,5%. La o dobândă cu 10% mai mare asta înseamnă majorarea cheltuielilor, reducerea profitului și respectiv reducerea impozitelor. Cu alte cuvinte asta se numește evaziune fiscală”, a mai punctat Tofilat.

Expertul energetic susține că pe acest raport au fost pornite cel puțin două dosare penale, dar că toate informațiile sunt ținute în secret.

„În data de 4 noiembrie 2015 în cadrul dezbaterilor publice de la ANRE privind corectitudinea aprobării tarifului la Fenosa am arătat raportul și am întrebat-o pe Silvia Radu unde e. Ea mi-a spus cu text deschis că așa raport nu există. Pe 27 ianuarie 2014 acest raport a fost remis în adresa Red Union Fenosa. Cum s-a întâmplat că în noiembrie Radu spune că așa raport nu există. Dna Silvia Radu minte cu desăvârșire. Cum o persoană care minte de îngheață apele în lunile de cuptor poate să devină primar”, a declarat în context fostul vicepreședinte al Curții de Conturi Tudor Șoitu.

Contactat de AGORA să comenteze aceste acuzații, reprezentantul stafful-ui electoral al Silviei Radu a declarat că urmează să analizeze documentele la care au făcut referire cei doi experți.  

„O poziție oficială o să avem după ce vom analiza documentele prezentate în conferință. Când anume nu vă pot spune”, a declarat responsabilul de relația cu presa Victor Bunescu.