„Este prematur să venim cu anumite aprecieri. Ca semnal este important, ca impact trebuie să vedem. În primul rând nu este clar dacă va fi sau nu tranșa următoare. Trebuie să facem o analiză. Sunt mai multe ipoteze. Noi încă nu am făcut studiul. Impactul ar putea fi marginal sau mai mare în funcție de cum va evolua economia. Ar fi speculativ să mergem în prea multe detalii acum”, a declarat prim-viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu.

Amintim că săptămâna trecută, în cadrul celei de a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc la Bruxelles, oficialii europeni au dat de înțeles că prima tranșă din asistența finaciară ar putea întârzia. 

Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn a relevat că pentru a primi prima tranșă din asistența macrofinanciară, Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții - Autoritatea Națională de Integritate să devină pe deplin funcțională și să fie adoptat un buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa. Astfel, prima tranșa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă.