Președintele Igor Dodon a depus flori la Memorial de două ori astăzi. O dată - coroana oficială prezidențială, iar a doua oară a adus garoafe, de rând cu ceilalți socialiști și împreună cu cei doi fii mai mari ai săi. Simpatizanții PSRM au desfășurat panglica „Sfântul Gheorghe” și au mărșăluit sub drapele roșii. 

O oră mai târziu, la câțiva metri distanță, s-au adunat liberalii. Liderul PL, dar și fostul primar general de Chișinău Dorin Chirtoacă au ținut discursuri în fața membrilor de partid din scuarul Europei, acompaniați de melodii patriotice românești. Liberalii au acuzat guvernarea că face coaliții tacite cu socialiștii, numindu-i trădători de neam și țară. 

Scăparea, potrivit liberalilor, este Europa. 

„Astăzi ne cad drapelele, și cel al UE, și cel al PL, dar le vom ridica de fiecare dată când va fi nevoie”, a declarat Chirtoacă în momentul în care vântul a doborât unul dintre streagurile arborate. 

Mihai Ghimpu a fost și mai metaforic. 

„N-am nimic cu Ziua Victoriei Federație Ruse. Ne bucurăm că un fascist a omorât alt fascist. Pentru noi, pentru liberalii, e important să mergem acolo unde e soare, nu unde e ploaie cu grindină. Europa e soarele nostru, Rusia e grindina noastră”, a declarat șeful PL. 

După ce dimineață au depus flori la Memorialul Eternitate, democrații s-au aliniat la cantina improvizată tot de ei în scuarul Catedralei. Alături de veterani, la masă a venit liderul PDM, Vlad Plahotniuc, premierul Pavel Filip și speakerul Andrian Candu. 

> > > > > > > > > >