Republica Moldova este extrem de permeabilă la propaganda și dezinformarea externă, arată analiza calitativă efectuată în cadrul studiului, prezentat astăzi de către directorul executiv Global Focus Center România, Oana Popescu. 

Aceasta a menționat principalii factori care contribuie la permeabilitatea crescută a spațiului informațional din Republica Moldova, cum ar fi dependența economică de Federația Rusă,  „starea de cvasi-captură a statului de către țările corupte de influență politico-economică cu rădăcini care merg până la Moscova”, existența diviziunilor în societate cauzate de sărăcie, „lipsa emisiunilor de calitate” care ar putea contracara fluxul de informații venit din Federația Rusă și „înclinarea societății de a accepta tendințele autoritariste ale politicului” din cauza „ortodoxismului” și a „tradiționalismului”.

„Republica Moldova e dincolo de pragul crizei și se află într-o situație volatilă care poate duce la dezichilibrul major în planul percepției realității. Este vorba de înlocuirea realității cu o realitate fabricată, astfel încât societatea în ansamblul ei să adopte un comportament nenatural, nefiresc pentru ea”, a spus reprezentantul Global Focus Center România, Rufin Zamfir.

Potrivit acestuia, la baza studiului realizat stă un index elaborat de către o echipă de sociologi, cu o scară de la 0 la 3, în care „tot ce este dincolo 1,5 arată niște dezechilibre care pot genera vulenrabilități”. Republica Moldova are un scor de 2,08 pe această scară, a precizat expertul.

Cei de la Global Focus Center România au venit cu câteva recomandări cu privire la soluționarea problemei permeabilității spațiului mediatic, cum ar fi  implicarea societății civile în educația mediatică și organizarea cursurilor menite să stimuleze gândirea critică a cetățenilor.

Referindu-se la recenta adoptare a legii anti-propagandă, Rufin Zamfir a declarat:

„Această măsură unică nu poate să securizeze spațiul informațional dintr-un stat, nu poate să-l ferească pe cetățean de a accesa informația neadevărată”, a spus el, adăugând că ar trebui să existe o abordare „pe tot spectrul națiunii, de la societatea civilă la guvernare”, pentru a contracara acțiunile celor care „țin oamenii într-o stare de amorțire intelectuală”.