John R. Schindler a lucrat timp de 10 ani în cadrul Agenției de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA), în calitate de analist și ofițer de contrainformații. De asemenea, a fost profesor la Institul Forțelor Marine din SUA (U.S. Naval War College), specializat în subiectele legate de securitate, strategie, terorism și istorie militară.

Potrivit publicației Business Insider, în calitate de agent de securitate, Schindler se ocupa de chestiunile Europei de Est și ale Orientului Mijlociu, „cu tentă de contraspionaj și într-o colaborare strânsă cu alte agenții guvernamentale”. El a activat și în calitate de specialist în criptologie, legată de război informațional, în cadrul forțelor marine.

Este istoric de formație, fiind autorul mai multor cărți pe subiectele ce variază de la frontul italian în Primul Război Mondial, extrimismul islamist în Balcani și o analiză a activității teroriștilor Al-Qaeeda.

Fondată în anul 2011, Observer Media este o companie media online din Statele Unite, are sediul în Manhattan, New York și, până nu demult, era deținută de omul de afaceri Jared Kushner, ginerele lui Trump.

Politica editorială a publicației a fost definită de propriul Kushner în felul următor: „Pledăm pentru bun simț, ceea ce este minunat pentru New York. Suntem pro-business”, a spus acesta într-un interviu pentru New York Times în 2014.

Observer publică știri și articole lungi scrise de analiști în domenii cum ar fi cultură și politică, punând pe prim plan verificarea faptelor și necesitățile „publicului autohton”, scrie pe site-ul acestuia. Actualmente, directorul executiv al companiei este omul de afaceri Joseph Meyer. 

Amintim că John Schindler a publicat un articol pe Observer, în care el analizează posibilele legături dintre liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și americanul Richard Grenell, proaspăt numit în funcția de ambasador al SUA în Germania.