„Autoritățile comunale și-au dat seama că banii europeni nu sunt o utopie, că nu depind de guvern, de putere și nici de opoziție. Au prins curaj și au început să-i caute în proiecte diverse, imperios necesare pentru comunitate”, relatează autorii reportajului.

În 2007, primul an al României în Uniunea Europeană, când sute de primării abia descopereau definiția fondurilor nerambursabile, Ciugudului îi era aprobat cel mai mare proiect din istoria comunei: 7,5 milioane de euro pentru asfaltarea drumurilor, 47 de km de rețea de canalizare și 45 de km de rețea de apă curentă potabilă.

De zece ani, 11 tineri se ocupă strict de accesarea banilor europeni. Gândesc proiectele, le așează pe hârtie și aduc banii.

Ciugudul este în topul localităților din România la capitolul atragerea proiectelor. Astăzi comuna are peste 70 de proiecte avizate și 27 de milioane de euro încasate.

Îmbunătățirea vieții i-a determinat pe unii orășeni să vină cu traiul la Ciugud. Dacă în 2006 în Ciugud trăiau 2600 de persoane, acum populația comunei este de 3200 de persoane.