În ultimii doi ani, oameni de știință din China și Statele Unite au demonstrat că pot trimite comenzi către Siri de pe iPhone, Alexa a celor de la Amazon sau către asistentul creat de Google. Aceste comenzi nu pot fi detectate de urechea umană.

În cadrul unor experimente din cadrul universităților la care lucrează, mai mulți oameni de știință au activat sisteme de inteligență artificială pe smartphone-uri sau boxe inteligente. Cu ajutorul acestor sisteme au reușit să le comande dispozitivelor să deschidă pagini de internet sau să apeleze persoane din lista de contacte.

Ajunsă în mâinile nepotrivite, însă, tehnologia ar putea fi folosită pentru a deschide uși, efectua transferuri bancare sau cumpărături - totul prin muzica pe care o asculți la radio.

Un grup de studenți de la Universitatea Berkeley și Universitatea Georgetown au demonstrat deja, în 2016, cum pot ascunde astfel de comenzi în clipuri de pe Youtube și astfel activa funcția de avion a unui telefon inteligent sau deschide un site.

Însă luna aceasta, cercetători de la Berkeley au publicat o lucrare în care explică cum pot integra astfel de comenzi în muzică sau text citit. Astfel, în timp ce tu asculți o orchestră sau un audiobook, boxa Echo a celor de la Amazon poate adăuga ceva pe lista ta de cumpărături, fără ca tu să-ți dai seama.

Nicholas Carlini un doctorand de anul 5 de la Universitatea Berkeley, specializat în securitate informatică, și unul dintre autorii lucrării a declarat că nu există dovezi care să indice faptul că această tehnologie a părăsit laboratoarele cercetătorilor, însă este o chestiune de timp până când cineva va încerca să folosească astfel de sisteme. Carlini crede că deja sunt oameni care încearcă să creeze astfel de programe de inteligență artificială, și nu în scopuri tocmai nobile.

Cu aceste atacuri de tip audio, oamenii de știință exploatează vulnerabilitățile recunoașterii vorbirii. Sistemele de recunoaștere a vorbirii „traduc” fiecare sunet într-o literă și formează apoi cuvinte, propoziții și fraze. Însă fișierele audio pot fi schimbate astfel încât sunetele pe care ar trebui să le recunoască un sistem sunt înlocuite cu alt tip de sunete, prin intermediul cărora pot fi transmise mesaje, sunete care nu pot fi detectate de urechea umană.

Citește continuarea pe digi24.ro.