Principala întrebare adresată participanților a fost, „Credeți că elevii ar trebui să poarte uniforma școlară?”. Drept răspuns, 81,39% dintre participanți au zis „DA”, în timp ce 18,61% au optat pentru opțiunea „NU”, a informat ministrul Monica Babuc în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit acesteia, la studiul, realizat de autoritățile centrale din domeniul, au participat 292 593 de respondenți. 55% dintre ei sunt elevi, iar 45% sunt adulți.

Ministrul a delcarat că acest studiu „înclină balanță de o manieră determinantă în favoarea celor care susțin ideea introducerii uniformei școlare”, însă a precizat că decizia definitivă în acest sens va fi luată „mai târziu”, „după mai multe discuții la nivel politic, la nivelul comisiei parlamentare , la Guvern, în discuții cu societatea civilă și specialiștii în domeniul dreptului”.

Ea a sugerat că, în cazul introducerii definitive a uniformei școlare, autoritățile sunt gata să aloce aproape 18 300 000 de lei pentru sprijinirea familiilor social-vulnerabile în vederea achiziționării uniformelor școlare.

Conform estimărilor Ministerului Educației, prețul la uniformă școlară variază de la 700 la 1500 de lei în cazul băieților și de la 650 la 1450 de lei în cazul fetelor.  

Tot în urma studiului s-a constatat că 37,2% dintre moldoveni susțin că portul școlar ar trebui să fie unic la nivelul instituției de învățământ, în timp ce 32,7% cred că acesta trebuie să fie unic la nivelul întregii țări.

Anterior, un grup de experți a afirmat că achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Costurile s-ar ridica la peste 2-3 mii de lei pentru fiecare copil, au spus specialiștii Expert-Grup, care recomandă o soluție de mijloc - adoptarea unui cod vestimentar în școli.