„Vom fi loiali mandatului referendumului privind autodeterminarea din 1 octombrie: clădirea unui stat suveran sub forma unei republici”, a declarat Torra după alegerea sa. Noul premier a avut un ton conciliator faţă de oponenţii secesiunii şi faţă de Guvernul central din Madrid. „Nu vrem o Catalonie uniformă, ci una unită în diversitate”, a afirmat Torra.

Politicianul a adăugat că, în calitate de premier, va lucra pentru o „republică pentru toţi”, în care „toată lumea se va bucura de toate drepturile lor”.

Alegerea lui Torra a pus capăt unei perioade de criză politică care persista în Catalonia după alegerile regionale din decembrie, în urma cărora partidele pro-independenţă au obţinut o majoritate fragilă.

După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou Guvern, însă toate au eşuat, deoarece candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeaşi lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a fost ilegală.