Ei au evocat în acest sens încercări de manipulare a alegerilor, furtul unor date sensibile şi implicarea într-o lovitură de stat în Muntenegru.

EI au evocat totodată atacul cu un agent neurotoxic contra unui fost spion rus în Marea Britanie, de comiterea căruia Londra a acuzar Rusia.

„Respectul nostru faţă de poporul rus (...) nu poate şi nu trebuie să ne oprească să denunţăm şi să respingem încălcările flagrante ale dreptului internaţional de către Kremlin”, a subliniat directorul serviciilor britanice interne de informaţii (MI5) Andrew Parker în această reuniune a serviciilor de informaţii, la Berlin.

Atacul de la 4 martie, la Salisbury, contra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, a fost urmat rapid de tentative ruse de a da vina pe alţii. În acest scop, au apărut cel puţin 30 de teorii alternative despre atac, răspândite de autorităţile şi presa ruse.

„Indiferent ce prostii evocă ei, cazul este clar”, a apreciat Parker.

El le-a spus ulterior unor jurnalişti că, după ce guvernele aliate au fost informate mai întâi de Guvernul britanic despre implicarea Rusiei în atac, „cazul, din contră, a devenit mai puternic”.

Directorul serviciilor germane interne de informaţii Hans-Georg Maassen a declarat că Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) acuză autorităţile ruse de orchestrarea unui atac puternic vizând să fure date sensibile, cu scopul de a le folosi în viitoare campanii în domeniul informaţiilor.

El a citat în acest sens cazul e-mailurilor aparţinând Comitetului Naţional Democrat (DNC) american divulgate în campania în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016.

Autorităţile sunt deosebot de îngrijorate de posibila finanţarea a unor grupări extremiste vizând să creeze disensiuni în societăţi europene, a declarat Maassen.

El a îndemnat la sensibilizare mai puternică faţă de atacuri hibride, în vederea contracarării acestui tip de ameninţare.

Sir Julian King, comisarul european însărcinat cu Uniunea Securităţii, a avertizat că reţelele de socializare au „turbocompresat” capacitatea unor actori statali de a răspândi dezinformarea.

Comisarul britanic a evocat dezvăluiri recente despre culegerea de date personale de la utilizatori Facebook de către Cambridge Analytica cu scopul de a manipula alegeri.

King a avertizat cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă videoclipuri sofisticate false, care sunt greu de deosebit de videoclipuri reale, catalogându-le drept o „armă mortală de dezinformare în masă”, la care este necesar ca societăţile să găsească modalităţi de contracarare.

Comisia Europeană (CE) cooperează cu reţele de socializare ca Facebook şi Twitter cu scopul de a-i informa mai bine pe utilizatori de ce văd anumite postări şi cine le plăteşte, pentru a-i proteja de campanii de dezinformare ale unor guverne dinafara ţării.

Adjunctul secretarului general al NATO însărcinat cu informaţiile şi securitatea Arndt Freytag von Loringhoven a subliniat că ”preţul” lansării unor atacuri hibride este necesar să crească, citând expulzarea a 150 de spioni nedeclaraţi de către Marea Britanie şi aliaţi ai săi în urma atacului de la Salisbury.

Reprezentanţii serviciilor de informaţii au subliniat totodată că extremismul islamist reprezintă o ameninţare continuă şi au îndemnat la o cooperare apropiată între serviciile de informaţii ale europenilor, în pofida plecării Marii Britanii din UE anul viitor.

Parker - primul director MI5 în funcţie care a susţinut la Berlin un discurs în afara ţării - a declarat că serviciile de informaţii au dejucat 12 comploturi teroriste în Marea Britanie de la atacul care a vizat Parlamentul britanic în martie 2017.

Citește cotninuarea articolului pe digi24.ro.