Cele patru etape de implementare a proiectului premierul a remarcat importanța deosebită a acestor proiecte pentru asigurarea securității energetice şi realizarea în termene cât mai restrânse a proiectului de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Acest proiect urmează a fi realizat de compania românească Transgaz, care a privatizat prin intermediul subsidiarei Eurotransgaz, întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz”.

Oficialii s-au referit la cele patru etape de implementare a proiectului: îndeplinirea condițiilor suspensive, reorganizarea Transgaz, efectuarea procedurilor de achiziții și demararea lucrărilor de construcție, cel târziu în septembrie 2018.

În prezent, autoritățile sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte realizarea condițiilor suspensive din contractul de privatizare, se arată în comunicatul Guvernului.

Condiţie suspensivă - condiţie de a cãrei îndeplinire depinde naşterea (perfectarea) actului juridic civil

În acest context, ministrul român al Economiei a subliniat necesitatea respectării calendarului privatizării. „Este proiectul meu de suflet şi este un proiect important pentru ambele state din perspectivă economică, şi din perspectiva siguranţei energetice. Astfel, este esenţială respectarea termenelor stabilite", a declarat Dănuţ Andruşcă, potrivit mold-street.com.

Părțile au vorbit și despre interconexiunea sistemelor electroenergetice ale celor două state. În acest sens, a fost relevată importanța dinamizării colaborării cu întreprinderea românească Transelectrica.

Alte proiecte prioritare vizează eliminarea tarifelor de roaming, construcția unei autostrăzi, precum și a infrastructurii feroviare care să facă legătura între Republica Moldova și România. Inițiativa de eliminare a tarifelor la roaming urmează să fie discutată în cadrul următoarei ședințe comune a Executivelor de la Chișinău și București.