„Sunt și la țară o mulțime de case unde s-ar putea acorda credite. Și o familie tânără ar putea să-și cumpere o casă la țară și să beneficieze de această subvenție. Acolo casele sunt mai ieftine”, a spus Octavian Armașu.

Ministrul a explicat că, prin acest program, Guvernul își propune să acopere nevoile bugetarilor cu venituri mai modeste. „Cei care au venituri mai mari, vor opta pentru o locuință mai scumpă și o să și-o cumpere singuri”, a precizat acesta.

De menționat este că beneficiarii vor trebui să-și achite creditul pe parcursul a 25 de ani. Dacă beneficiarii vor achita creditul în avans, statul nu va mai acorda subvențiile lunare. „Dacă persoana a achitat în avans, înseamnă că starea financiară a acesteia s-a mărit considerabil și putem să acordăm aceste subvenții altcuiva. Chiar dacă persoana a luat un credit pentru o perioadă mai mică de 25 de ani, noi vom calcula subvenția lunară reieșind din termenul de 25 de ani. Noi calculăm valoarea subvenției ca jumătate de credit împărțit la 300 de luni. Cât ești angajat la stat, există creditul Prima Casă”, a spus Octavian Armașu.

Pentru a beneficia de un credit ipotecar în cadrul programului, doritorii trebuie să fie angajați în sectorul public de cel puțin un an și să nu aibă sancțiuni disciplinare. Aceștia trebuie să fie angajați ai instituțiilor publice finanțate integral din bugetul de stat, angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice finanțate din Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală sau să activeze în cadrul instituțiilor publice de învățământ superior la autogestiune. 

Doritorii ar urma să-și înregistreze cererile online, iar solicitările vor fi procesate după modelul primul venit - primul servit.

Democrații au anunțat despre extinderea programului „Prima Casă”, marți, la sediul PDM