„Un an în urmă domnul Dodon a solicitat acest statut de observator. Această noțiune de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice nu a existat anterior. Dar se vede că în susținerea unui partener politic a fost inventat și acest statut. Din punctul meu de vedere i se potrivește perfect, el observă cum se dezvoltă lucrurile în Republica Moldova. A observat ultimele sondaje și acestă creștere în sondaje a Uniunii Europene, care nu e una întâmplătoare. Ea se datorează investițiilor făcute de UE, care se vor fac simțite între cetățeni, de la nord la sud și de la est la vest”, a declarat Pavel Filip.

„R. Moldova e o țară parlamentară și sunt importante deciziile ce se iau la Guvern și Parlament. Oricare acord și tratat internțional trebuie să fie prezentat spre ratificare Parlamentului, conform Constituției. Acest statut de observator este un act care nu are putere juridică pentru R. Moldova. Vreau să vă asigur că Guvernul nu va aloca niciun leu pentru a acorda asistență unor observatori în Uniunea Eurasiatică. Acest statut nu contravine Acordului de Asociere, dar pentru ce să obții acest statut? Presupun că pentru a tinde să devină membru a Uniunii Eurasiatice. În acest caz, asta contravine Acordului de Asociere. Dar, reiterez, nu avem altă cale integrarea europeană”, a adăugat premierul.

Anterior, și președintele Parlamentului s-a expus în privința acestui statut de observator al Republicii Moldova.

„Acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlamentul Republicii Moldova și de Guvern, altfel sunt nule. Astfel a comentat șeful Legislativului, Andrian Candu, anunțul președintelui Igor Dodon prin care se pretinde că Republica Moldova ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică”, a spus Andrian Candu.

Vezi și: VIDEO. Va afecta „statutul de observator” la Uniunea Eurasiatică relațiile cu UE? Răspunsul Comisarului European pentru Politici Regionale