Declarațiile lui Iurie Leancă

Săgețile usturătoare dintre Leancă și Năstase zboară nu primul an. Cei doi s-au acuzat reciproc încă de la demararea protestelor opoziției. Iată doar câteva dintre declarațiile lui Iurie Leancă.

10 iunie 2017 - După ce Andrei Năstase a declarat că Iurie Leancă va sta la pușcărie pentru implicarea sa în devalizarea sistemului bancar, fostul premier a venit cu o reacție în care neagă acuzațiile și îl acuză pe liderul PPDA de „populism primitiv”. „Este simplu să devii un politician populist în Moldova: învinuiești, critici la stânga și la dreapta şi îi bagi pe toți la puşcărie. Voronin a promis - nu a făcut nimic, Filat a promis că îl încătuşează pe Voronin - nu a făcut nimic. Este modelul clasic după care astăzi se conduc mulți lideri politici din Moldova, inclusiv același Andrei Năstase”.

26 septembrie 2016 - „Eu aș avea multe obiecții față de exemplu în ce măsură domnul Năstase este om de dreapta. După mine, e un frate mai mic al lui Dodon care se dă așa un fel de cavaler al dreptății, dar face jocul tocmai împreună cu Dodon. Am avut discuții și la un moment dat am înțeles că pierdem timpul degeaba, irosim energia”.

13 februarie 2018 - - Cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, spre exemplu, ați face bloc comun?

- Nu cred în orientarea proeuropeană a lui Andrei Năstase. El a zis, la un moment dat, că integrarea europeană nu e cel mai important lucru, că trebuie să punem batista pe țambal și să ne axăm pe problemele interne. Eu nu văd cum într-o manieră realistă poți rezolva problemele interne de unul singur, fără a mișca țara într-o direcție clară.

21 martie 2018 -

- Domnule Leancă, dar dvs. ați vota pentru Andrei Năstase la funcția de primar al capitalei?

- Nu!

- De ce? Formațiunea sa pledează pentru integrarea europeană.

- Am văzut și alte formule deja devenite citate neaoșe, cu batista pe țambal. În R. Moldova e simplu să pretinzi că ești pro-occidental. Pro-occidental nu e doar să faci uneori o declarație că vrei în Europa, altă dată să spui că Europa nu contează. Doar prin faptul că zboară mai des spre Frankfurt nu înseamnă că e pro-occidental. (...) În afară de asta nu știu ce manager este. Declarațiile lui Valeriu Munteanu

Fostul ministru liberal s-a lansat într-o serie de comentarii la adresa lui Năstase în ultimele săptămâni ale campaniei. Cel mai des, acestea apăreau pe pagina sa de Facebook, unde Munteanu este foarte activ. La început de luna mai  Iată câteva fragmente.

17 mai 2018 - „Ei îmi cer astăzi să mă retrag pentru că nu au un candidat „cu cele mai multe șanse”. Ei nu au nimic. Andrei Năstase a eșuat. Și acum i se pregătesc, ipocrit, „scuzele”. În ceea ce mă privește, eu niciodată nu dau înapoi. Eu ajung întotdeauna, cu pumnii strânși și dinții încleștați, la linia de final, indiferent cât de lungă și cât de grea a fost cursa, dar eu sunt maratonist”.

16 mai 2018 - „Andrei Năstase, aflat la televiziune împreună cu prietenii săi, „moldovenii civici anticorupție” Renato Usatîi și Igor Dodon, a anunțat „punerea batistei pe țambalul integrării europene”. Andrei Năstase nu vrea altceva decât Voronin și Dodon, spre bucuria lui Vladimir Vladimirovici Putin”.

16 mai 2018 - „De fapt, dacă mă gândesc bine, Andrei Năstase, ai dreptate: ție îți este „interzis” să fii învingător!”

10 mai 2018 - „Pentru această campanie electorală Andrei Năstase şi-a însușit lozincile mele şi ale Partidului Liberal! Nici măcar nu a sunat la partid, să ne ceară permisiunea”.

Poziția PUN

Deși Constantin Codreanu nu a făcut declarații la adresa lui Năstase, a făcut-o președintele de onoare PUN, Traian Băsescu. Într-o conferință de presă, Băsescu a spus că dacă în locul lui Năstase candida Maia Sandu, PUN li se alătura într-un bloc electoral, dar nu și în cazul lui Năstase. „Nu vreau să atac pe nimeni. Nu vreau să dau explicații răutăcioase”, a spus atunci Băsescu.