„De ce ne adunăm aici în absența Rusiei? Trebuie să conducem o lumea întreagă… Rusia ar trebui să se întoarcă la masa de negocieri”, a spus Donald Trump înaintea summitului.

Propunerea președintelui american a fost privită cu scepticism de majoritatea membrilor G-7, grupul țărilor industrializate din care Rusia fusese exclusă după anexarea Crimeei în 2014.   

„Nu există niciun temei pentru a admite Rusia înapoi în G-7, având în vedere comportamentul ei actual”, a spus ministrul de Externe canadian, Chrystia Freeland.

Și primul ministru britanic Theresa May și-a exprimat dezacordul cu declarația liderului de la Casa Alba.

„Înainte de a începe orice discuție pe subiect, trebuie să ne asigurăm că Rusia își va schimba modul de acțiune”, a spus May într-un interviu pentru postul britanic Sky News. 

Singurul lider care s-a arătat de acord cu Trump a fost noul premier italian, Giuseppe Conte.

„Sunt de acord cu președintele Trump: Rusia ar trebui să intre din nou în G-8. Acest lucru este în interesul tuturor”, a scris Conte pe Twitter.

 

Răspunsul inițial al Moscovei la declarațiile lui Trump a fost unul rece, scrie sursa.

„În momentul de față, ne concentrăm pe alte formate în afară de G-7”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de agențiile de stat rusești.

Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Agenda summitului G7 din acest an include un șir de siubiecte importante, printre care stabilitatea peninsulei coreene, a Orienului Mijlociu, dar și viitorul acordului nuclear semnat cu Iran.