Modernizarea laboratorului de propagare în vitro a materialului săditor va permite Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare să devină competitiv pe piața europeană, datorită noilor soiuri de viță de vie. Aceasta se datorează suportului financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Guvernului României.

„Ne bucurăm că alături de Statele Unite ale Americii, reușim să contribuim la susținerea unui sector extrem de important în Republica Moldova. Constat cu plăcere că de fapt proiectul de astăzi e rezultatul unui angajament care a fost semnat în luna mai a anului 2016, între guvernul României și USAID la Washington, în care ne-am propus să susținem obiective în statele din Balcanii de Vest și de asemenea în statele care aparțin parteneriatului estic, cu un accent special în R. Moldova. Dacă e să mă întrebați în termeni concreți, guvernul României a contribuit cu 80 de mii de dolari americani”, a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

Investițiile părților au fost distribuite la procurarea echipamentului modern, ce va permite testarea materialului săditor în vitro, pentru seri în care se vor trece acest răsad, unde la fel va putea fi monitorizat până ce acesta va putea fi plantat în câmp. O a treia parte va fi investită în plantațiile mamă de altoi și portaltoi.

„Sunt trei obstacole principale pentru strugurii de masă și strugurii de vin aici în Moldova. Primul obstacol e absența materialului săditor sănătos și calitativ, devirusat, fără viruși. Al doilea obstacol din acest sector este proporția mică a soiurilor fără semințe în comparație cu celelalte. Moldova produce în special majoritatea strugurilor cu semințe, ceea ce nu e atât de popular pe piața europeană, sau pe piața din Statele Unite. Iar a treia piedică este nivelul de productivitate al fiecărui hectar. Prin acest efort al guvernului României și a Statelor Unite de renovare a laboratorului și a acestor sere, susținem guvernul R. Moldova în crearea locurilor de muncă pentru tinerii din Moldova”, a spus directoarea misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard.

După renovarea serii de aclimatizare și a laboratorului, Institutul va putea produce material inițial de plantare pentru creșterea ulterioară a materialului săditor de categoria „Certificat”, acest lucru nefiind posibil până acum din cauza deteriorării laboratorului.

> > > > > > > > > > >

Autor: Radu Țîmpău, stagiar