Astăzi în fața presei au vorbit Valeriu Celcinschi, consilier democrat care a candidat la primărie din partea PD în 2015 și Viorel Gortolomei, socialist care a aspirat la aceeași funcție tot în 2015. 

Celcinschi a venit cu acuzații de înstrăinare a terenurilor. „În 2015, Șalari a înstrăinat 8 hectare de teren care erau destinate pentru cimitir. Acel teren era dat în arendă unei persoane. Primarul, fără a da la licitație și înstrăinând terenul statului, printr-o încheiere de judecată, îl face proprietar pe arendaș, cu suma de 350.000 de lei, o sumă mizeră. A fost adus un prejudiciu statului. Noi am sesizat atunci organele competente, președinția, guvernul, parlamentul, procuratura, CSM. De la toate ne-a venit răspuns că acest caz e de competența anticorupție și ei vor investiga. De atunci nu avem claritate pe acest caz. Rog CNA să vadă dacă este încălcare sau nu”, a declarat democratul.

El s-a grăbit să spună că „cel mai simplu e să învinuiești guvernarea, să spui că te persecută, să ceri azil politic”.

„El se face victimă că așa e mai simplu. Dar cred că toți au înțeles că asta nu mai merge”, a mai adăugat Celcinschi.

Consilierii susțin că și reabilitarea grădiniței, și cea a stadionului din sat a costat mai mult decât spune primarul. 

„Mă miră faptul că el caută azil politic, dar nu dreptate. Am mai văzut ilegalități: el are șofer personal care de șapte ani de când e angajat nu a venit la muncă niciodată, sunt irosiți banii publici. Din banii pentru grădiniță el și-a construit casă, scrisă pe mama lui. Casa costă cinci milioane de lei, cum un primar cu salariu de șapte mii de lei pe lună poate să-și ridice așa casă? În noiembrie-decembrie 2017, deși nu a nins în R. Moldova, el a realizat un contract de 100.000 de lei cu Drumuri Ialoveni pentru deszăpezire. El fură banii satului. Dacă nu este zăpadă, ce lucrări de deszăpezire s-au făcut?”, se întreabă, la rândul său, socialistul Viorel Gortolomei.  

„Șalari nu mai e susținut de consilieri, pentru că toți au înțeles că el face fărădelegi. El permanent a atras după sine consilieri prin favoruri. Fiind actor bun el vine și se plânge în fața presei că este persecutat. Dacă el venea cu probe, atunci ar fi fost altfel. Acum el doar se victimizează, or asta nu înseamnă să scapi de răspundere. El spune că are opt dosare și deja știe de ele, își pregătește o tactică de victimizare”, mai adaugă consilierul PSRM.

La conferință a venit și fosta secretară a Consiliului comunal Băcioi, Raisa Stoica, de la care a pornit acest conflict dintre consilierii locali și primarul Șalari. „În 2012 am fost acuzată de Șalari că am atribuit ilegal mai multe terenuri în Băcioi și am fost suspendată din funcție. Am demonstrat în instanță că nu a fost vorba de așa ceva. După șase ani am fost achitată, iar decizia judecătorească prevedea întoarcerea în funcția deținută. Secretara interimară Natalia Chiochiu, care este cumătra lui Vitalie Șalari și nașa viceprimarului, nu dorea să facă procesul de predare-primire. Mi-a aruncat în față decizia Consiliului, care a decis să mă întorc în funcție”, a precizat Raisa Stoica.

Amintim că  Vitalie Șalari a solicitat ambasadelor acreditate în R. Moldova să-i ofere azil politic. Fostul liberal care a migrat la PUN spune că ar fi supus persecuțiilor din partea PDM și, în special, a deputatului Constantin Țuțu, la comanda căruia ar avea deschise opt dosare penale.