În cadrul festivalului au fost valorificate și prezentate publicului larg expoziții de fotografii cu obiectivele turistice din sate, au fost organizate ateliere și expoziții ale meșterilor populari din zonă, concursuri de desene pe asfalt și bucate tradiționale.

Ansamblurile de muzică populară au înviorat atmosfera, după semnalul dat de bucium. Spre seară participanții au asistat la un flash-mob al dansului „Coasa”, un rug și o horă a prieteniei pe malul Nistrului.

Ușile casei muzeu „Dumitru Matcovschi au fost larg deschise pentru vizitatorii festivalului. Aici, sora regretatului poet a împărtășit cu aceștia unele gânduri și fapte ale autorului. A vorbit despre copilărie, adolescență dar și dorința de a crea casa muzeu exact așa cum a fost în perioada de când a fost copil.

„Casa părintească a poetului Dumitru Matcovschi a devenit muzeu cu doi ani înainte de a se trece din viață poetul. Este poate unica casă muzeu din Republica Moldova, care a fost deschisă când poetul era în viață, și care a asistat la deschiderea acesteia. Casa muzeu a fost aranjată după dorința sa, cele trei camere fiind casa mare, camera copilăriei poetului și camera părinților. Pentru a deschide acest muzeu, Dumitru Matcovschi a făcut o precizare, ca aceasta să corespundă acelor timpuri, să poarte amprenta timpului când a trăit acolo”, a declarat Valentina Rotaru, sora poetului.

O amintire ce poate reda istoria satului Vadul-Rașcov este fostul târg al evreilor, unde aceștia vindeau localnicilor scrumbie, stofă, cizme și multe alte mărfuri aduse din România, Anglia și alte părți. A mai rămas prezent doar bustul marelui poet, traducător, prozator Ihil Şraibman care a fost și fondator bibliotecii „Iţic Mangher”, din Chișinău.

Un monument ce reprezenta comunitatea evreiască a satului este și cimitirul evreiesc, care are o pată mai puțin colorată a timpurilor. Acesta este aproape lăsat în voia sorții, iar imaginile vorbesc de la sine.

Și clopotnița fostei Biserici Sf. Nicolae, din sec. XVII mai este un simbol al istoriei care bucură mult atenția băștinașilor, a vizitatorilor dar și oficialilor. Mitropolitul Vladimir al Moldovei mai oficiază în fiecare an, la sărbătoarea Sf. Nicolae, slujbe religioase în legătură cu hramul ce a fost și nu mai este.

> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Festivalul a fost posibil de organizat cu suportul financiar venit din partea Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, dar organizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului.

Autor: Radu Țîmpău, stagiar