„Armata rusă afară”, au scandat participanții la acest protest pașnic, dar încărcat cu retorica anti-Kremlin. Manifestanții au afișat bannerele și drapelele statelor care, potrivit lor, au fost lovite de „acest uriaș roșu”, „balaurul din Uniunea Sovietică” și „diavolul roșu”. 

„Chiar nu-și poate găsi Rusia un inamic pe potriva? Neapărat trebuie să atace Republica Moldova?”, s-a întrebat liderul organizației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, care a acuzat Rusia de „atacul asupra sistemului bancar din Republica Moldova” și „ocuparea teritoriului nostru național”, referindu-se la Transnistria. 

Veteranul Războiului de pe Nistru și fostul viceministru de interne, Ghenadie Cosovan, a spus că Rusia „zămislește manevre militare în luna iulie” și „nu ne dă voie să ne croim singuri soarta, să ne unim cu România”. 

La flashmob a fost prezent și Vasile Sinegur, acuzat de huliganism în timpul manifestațiilor din 9 mai, după ce a afișat o pancartă în care panglica Sf. Gheorghe era asociată cu simboluri naziste.

„Suntem aici pentru că ne doare”, a spus acesta, arătând un tablou în care regele Burebista apare decapitând o ființă pe care Sinegur a numit-o „diavolul roșu”. 

Totodată, manifestanții au insistat asupra caracterului pașnic al protestului.

„Nu suntem anti-ruși, nu suntem împotriva culturii sau a limbii ruse”, „Suntem pentru relații de orice natură cu Rusia, cu excepția celor militare”, „Putem identifica în Federația Rusă un partener strategic, un partener de nădejde, dar pentru aceasta e nevoie de o schimbare... E nevoie ca Rusia să scape de dictatură, să scape de Putin”, a spus Vlad Bilețchi. 

Flashmoburile unioniștilor în fața Ambasadei Federației Ruse au loc în fiecare an și sunt prilejuite Zilei Naționale a Federației Ruse, marcate pe 12 iunie. 

Foto: Constantin Grigoriță