Membrii Partidului Liberal în frunte cu Chirtoacă au depus flori la monumentul victimelor deportărilor regimului comunist, pentru a comemora astfel primul val de deportări din Basarabia, care a avut loc pe 12-13 iunie 1941. Fostul edil, care ar urma să preia în curând conducerea PL-ului, a profitat de această ocazie pentru a veni cu un discurs critic la adresa guvernării, care, potrivit lui Chirtoacă, „nu a făcut dreptate deportaților”. 

„Oficialii Republicii Moldova ar trebui să fie primii aici, la 13 iunie și la 6 iulie. Așa ar fi corect. Mai durează până se va întâmpla lucrul acesta și vor conștientiza și ei acest lucru. Au fugit de fiecare dată, chiar și atunci când am inaugurat monumentul în august 2013, nu a venit nimeni”, s-a plâns Chirtoacă.

Sursele din cadrul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării au confirmat pentru AGORA că, „din păcate”, pentru astăzi nu sunt programate activități oficiale de comemorare cu participarea înalților demnitari, întrucât ziua de 13 iunie nu se regăsește în Hotărîrea Parlamentului nr. 433 din 26.12.1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova. În schimb, sursa menționată a declarat că evenimentele oficiale de comemorare vor avea loc pe 6 iulie, când se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia. 

„Avem un șir de activități planificate pentru 6 iulie, ziua comemorării victimelor stalinismului, conform hotărârii Parlamentului. Vor avea loc expoziții tematice, proiectări de filme, spectacole, prezentări de cărți, expoziții fotografice la instituțiile din subordinea Ministerului, în special, muzeele naționale, Biblioteca Națională, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice”, a spus un reprezentant al Ministerului. 

Amintim că astăzi se împlinesc 77 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, care a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Au fost ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 au fost arestate, iar restul 26.173 de persoane - deportate.