„Astăzi putem vorbi de 200 de cauze penale instrumentate, majoritate finalizate și gata de expediere în judecată. Au fost documentate peste 200 de persoane atât cetățeni RM cât și străini și importanța fiecăruia pentru schemă. Vin cu un anunț important: tocmai în aceste clipe este publicată strategia de recuperare a mijloacelor financiare după frauda bancară. Este un document foarte detalizat de politici și perspective pe care urmează să le realizăm pentru a urmări și a recupera banii care au fost produsul fraudei. Am publicat această strategie pentru că am consideratb că publicul trebuie să cunoască toate detaliile: etapele, grupurile, căile parcurse de bani prin țări, bănci și zone”, a declarat Harunjen.

„Vreau să atrag atenția că am depus eforturi considerabile timp de 3 ani. Am ajuns la etapa când am investigat peste 90% din ce înseamnă această fraudă. Am reușit să identifice beneficiarii finali, încercăm să întreprindem acțiuni peste hotare pentru a găsi bunurile acestor persoane. Bunurile sunt înregistrate pe terțe persoane”, a declarat procurorul Adriana Bețișor.

Acuzatoarea a specificat că în strategie nu se găsesc informații confidențiale „deoarece avem ca scop să recuperăm activele fraudate; nu ne permitem să venim cu multe amănunte”.

„Nu sunt publice anexele, cu indicarea exactă a companiilor, a peroanelor fizice, beneficiarii.
Cunoaștem că banii nu sunt doar în RM, sunt și peste hotare, bunurile sunt înregistrate pe terțe persoane. Toată această activitate este descrisă în strategia noastră”, a mai adăugat Bețișor. 

 

Vedeți strategia mai jos:

Umăriți și conferința procuraturii: