În topul instituțiilor „mituite” se află cele medicale, poliția, vama și instituțiile de învățământ. Agenții economici au dat însă mită de cele mai dese ori funcționarilor de la Agenția de intervenții și plăți pentru agricultură și celor de la birourile cadastrale.

Totodată, în jur de 6% din respondenți au spus că au oferit cadouri funcționarilor. Pe primele locuri sunt cei din instituțiile de învățământ și din instituțiile medicale. Doar 3% din agenții chestionați au spus că au dat daruri, cele mai multe fiind oferite angajaților Curții de Conturi, celor de la Inspecția anti-incendiară și de la Agenția Proprietăți Publice.

Întrebați despre modul în care preferă să-și soluționeze problemele, 75% din respondenți au menționat că apelează la cunoscuți și mulțumiri.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1903 persoane și 504 agenți economici în perioada 14 noiembrie 2017 - 1 februarie 2018. Cercetarea a fost elaborată de Centrul CIVIS, fiind comandată de PNUD Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.