„Fiind muncitor pe un șantier în apropierea Spitalului Republican, am văzut cum unii donau și am decis să o fac și eu. De atunci, o fac cu regularitate. Benevol de fiecare dată am făcut-o fără a fi rugat de cineva sau contra plată”, povestește Vasile Feodosie.

În Republica Moldova sunt înregistrați 1500 de donatori emeriți. Polina Turta este una dintre ei. Donează sânge sistematic, de aproximativ 35 de ani și a donat sânge de aproximativ 200 de ori.

„Îndemn populația să ia exemplul meu și a tuturor celor care donează sânge. Noi putem salva viața oamenilor în situații critice, este de ajuns doar să fim solidari și să ne mobilizăm”, a subliniat doamna Turta.  

La punctele de colectare a sângelui instalate în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Capitală au venit astăzi zeci de cetățeni, printre care și funcționari. Unii au donat pentru prima dată, alții au spus că o fac responsabil de câteva ori pe an. Solidaritatea lor a fost răsplătită cu înghețată și produse alimentare.

Nu oricine poate fi însă donator de sânge. Sunt și unele condiții care trebuiesc îndeplinite. Profilul unui donator potrivit ar fi cam așa:

- vârsta 18 - 60 de ani,

- greutatea corporală minimă 50 de kg,

- tensiunea arterială să nu depășească 180 mmHg și nici să nu fie mai mică  de 100 mmHg,

- valoarea hemoglobinei - cel puțin 125 g/l pentru femei și 135 g/l pentru bărbați.

„Persoanele care donează sânge fac un bine, un gest de caritate, de altruist. Procesul donării începe cu 72 de ore înainte de a fi recoltat sângele. Persoana trebuie să ducă un mod de viață sănătos, fără vicii precum fumatul, să nu întrebuințeze în alimente grăsimi, proteine, să nu folosească alcool și să fie pregătit mintal pentru a dona sânge. Dacă dea lungul vieții a suferit de o maladie infecțioasă trebuie neapărat să anunțe. În ziua recoltării sângelui la micul dejun trebuie să prevaleze fructele și legumele, să nu servească ceaiuri sau cafea și să nu fumeze. După donare nu trebuie să facă efort fizic, să consume alcool pe parcursul următoarelor două - trei zile. În această perioadă persoana trebuie să consume cât mai multă apă. Donatorii de sânge au doar de câștigat. Beneficul principal este că au cu 30% mai puține maladii cardiace, neurologice precum ihtusul, dar și mai puține boli sezoniere. Atunci când donezi crește și imunitatea”, a spus directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Alexandru Gherman.

Zilnic la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui sunt deserviți, în mediu, 150 de donatori de sânge/componente sanguine. Pentru a acoperi necesitățile sistemului de sănătate în produse sanguine anula sunt necesari însă circa 80000 de donatori, care să asigure asistența la peste 130.000 de pacienți.

În anul 2017, în țară au fost efectuate peste 70 000 de donări de sânge, dintre care 60 652 donări voluntare și 10 807 donări asigurate de administrația publică locală. Numărul total al donatorilor a constituit aproape 57 000 de persoane. Circa 25% dintre aceștia sunt donatori permanenți, iar 70% dintre ei donează sânge de două sau trei ori pe an.

Amintim că în fiecare an, pe 14 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Decizia a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății și are rolul de a exprima recunoștința donatorilor de sânge pentru gestul lor de a contribui la salvarea vieților fără a aștepta o recompensă în schimb.

„Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!”

* Text: Radu Țîmpău, stagiar