Untul se scumpește de la an la an și este foarte aproape de un nou record. Prețul mediu al untului pe piața europeană nu mai are mult până să atingă pragul de șase euro pe un kilogram, arată ultimele date ale Comisiei Europene. Asta înseamnă o creștere de 18% comparativ cu nivelul raportat în aceeași perioadă a anului trecut când Europa înregistra deja prețuri record la acest produs.

În state precum Germania și Olanda, prețurile au depășit deja șase euro pentru un kilogram de unt. În urmă cu doi ani, în aceeași perioadă, un kilogram de unt se comercializa pe piața europeană cu aproximativ trei euro.

Neconcordanța dintre cerere și ofertă este principalul efect al creșterii prețurilor, scrie sursa. Chiar dacă în primele trei luni ale anului producția de unt a Uniunii Europene a crescut, piața nu a avut parte de mai mult unt, din moment ce exporturile au crescut cu opt procente.

Principalii importatori ai untului produs în Uniunea Europeană sunt Statele Unite, Arabia Saudită și Singapore.

Sursa date: ec.europa.eu

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în martie curent prețul untului în Republica Moldova a crescut cu 0,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.