Dacă instanța de judecată nu validează mandatul lui Andrei Năstase, în următorul an capitala ar urma să fie condusă de un primar interimar. Asta pentru că, potrivit legislației în vigoare, alegerile noi pentru funcția de primar nu se organizează dacă vacanța funcției a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului. 

Ce ar trebui să se întâmple ca magistrații să nu valideze alegerile

Pentru ca judecătorii să nu confirme rezultatele scrutinului, este necesar să fie constatate încălcări care au influențat rezultatele alegerilor. În prezent, există o singură decizie irevocabilă privind acțiunile ilegale ale concurentului PPDA, Andrei Năstase, în ziua alegerilor. Curtea de Apel a calificat drept agitație electorală îndemnul de a ieși la vot adresat de Andrei Năstase locuitorilor Capitalei. Decizia nu conține însă constatări referitoare la modul în care această încălcare a influențat rezultatul scrutinului.    

Cu alte cuvinte, pentru ca alegerile să fie invalidate, socialiștii (sau oricine nu e de acord cu rezultatul scrutinului) ar trebui să demonstreze faptul că adresarea lui Andrei Năstase, prin care a îndemnat oamenii să iasă la vot în ziua scrutinului, într-adevăr, a influențat rezultatele finale în favoarea concurentului PPDA.  

Amintim că, după ce vineri ședința de judecată privind validarea rezultatelor alegerilor a fost amânată, cea de astăzi a fost întreruptă. Și asta pentru că secretarul Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău a recuzat un magistrat pe motiv că acesta ar fi dat dovadă de imparțialitateCererea de recuzare a fost acceptată, iar dosarul urmează să fie repartizat altui judecător.