Contactat astăzi dimineața de AGORA, primarul interimar al capitalei s-a arătat surprins de întrebarea privind redirecționarea transportului public. „Eu acum de la dumneavoastră prima dată aflu  nu s-a circulat. O să verific informația. Nu a fost semnată nicio dispoziție și nu a fost dată nicio indicație în acest sens”, ne-a spus Ruslan Codreanu. 

Peste o oră am discutat, din nou, cu primarul interimar. Acesta ne-a spus că a vorbit cu șeful interimar al Direcției Transport, Vitalie Butucel, dar și cu viceprimarul Nistor Grozavu, doar că nimeni așa și nu a dat nicio indicație pentru redirecționarea transportului public. „A fost un protest spontan și în așa situații intervine Inspectoratul General de Poliție (IGP). Atunci când se depune un demers la Primărie cu privire la organizarea unei manifestații, noi autorizăm împreună cu IGP circulația transportului. În cazul dat, protestul a fost spontan, nu a fost depus niciun demers. IGP a luat decizia de a redirecționa circulația din motive de securitate, fiindcă oamenii circulau pe bulevardul Ștefan cel Mare și la Guvern, și la Parlament”, a menționat Ruslan Codreanu. 

Totuși, întrebat cum a ajuns indicația la Regia Transport Electric (RTEC), Ruslan Codreanu a declarat că „procedural, ar fi trebuit să fie o dispoziție în acest sens. Primarul interimar ne-a asigurat că va discuta cu cei de la RTEC și va reveni cu o explicație. 

Responsabilii de la RTEC spun că au fost anunțați duminică, la 13:00, că transportul trebuie redirecționat 

Peste jumătate de oră, am fost contactați de șefa serviciului circulație de la RTEC, Mariana Palai, care ne-a confirmat că Regia nu a primit niciun document oficial privind redirecționarea transportului. „Duminică, la ora 13:00, am fost contactați de poliție și ne-au informat că la ora 14:00 o să aibă loc un protest. Ca să nu dăm peste oameni în PMAN, folosindu-ne de indicații, am fost nevoiți să redirecționăm transportul”, ne-a spus Mariana Palai. 

Șefa de la RTEC a declarat că, de această dată, troleibuzele nu puteau circula pe strada București, așa cum s-a procedat anterior în cazul altor manifestații, evenimente sau concerte ce se desfășurau în PMAN. „Așa cum era foarte multă lume, iar străzile Pușkin și Bodoni erau blocate, am luat decizia să scurtăm rutele până în regiunea Circului, adică până la strada Albișoara, până la strada Ismail și până la „Tracom”, strada Mihai Viteazul. Am mobilizat oamenii care erau în teren, ca să informeze conducătorii de troleibuze. Nu era clară situația cum vor merge manifestanții, vor mărșălui sau nu pe bulevardul Ștefan cel Mare. Iar la intersecția străzilor A. Pușkin și București se execută lucrări de reparație și troleibuzele nu puteau vira, fiindcă era periculos”, ne-a spus aceasta. 

Întrebată, totuși, cum s-a ajuns la situația în care RTEC a aflat abia cu o oră înainte de manifestație despre necesitatea schimbării rutelor, șefa serviciului circulație a declarat că „probabil, a fost o problemă de comunicare, fiindcă nu era emisă nicio dispozițieDar să ne conducem numai după ceea ce se întâmplă pe Facebook, nu putem”, a adăugat aceasta. 

Sâmbătă, Inspectoratul General de Poliție a organizat o conferință de presă, unde a îndemnat oamenii să fie atenți la provocările din timpul manifestației, atenționând totodată că „transportul public va circula pe străzile adiacente”. Contactat de AGORA, șeful Serviciului Relații Publice al Inspectoratului Național de Patrulare, Pavel Apostol, a menționat că responsabilii cunoșteau despre eventualele modificări ale itinerarelor.

„Noi nu putem spune din start câți participanți vor fi. Serviciile abilitate erau informate, nu știu dacă au fost înștiințate oficial, dar noi am organizat o conferință de presă sâmbătă. RTEC cunoștea că transportul va fi redirecționat, dar nu știa pe ce segment anume. În funcție de numărul participanților, noi decidem cum anume este redirecționat transportul”, a declarat Pavel Apostol.