Taxa pe rețelele sociale este de 200 de șilingi ugandezi, care înseamnă 0,05 dolari și se aplică pe zi. Deci, într-o lună, ugandezii trebuie să plătească cam 1,5 dolari.

Guvernul spune că vrea să strângă bani pe care-i va folosi în dezvoltarea infrastructurii țării. Dar mai este un motiv, pe care președintele Ugandei, Yoweri Museveni, l-a voalat. Ideea de bază e că Facebook și alte rețele sociale sunt mediul propice pentru „bârfe”, după cum spune președintele, mai ales un loc virtual unde cetățenii critică în mod excesiv și jignitor instituțiile puterii, iar acest lucru trebuie limitat. Și fiindcă nu poate să interzică acest lucru, s-a introdus taxa de acces.

Guvernul ugandez actual s-a format în 2016, în urma alegerilor prezidențiale și parlamentare și încă de atunci gruparea politică victorioasă a spus că va reglementa modul în care este folosit internetul. În timpul alegerilor, internetul a fost chiar întrerupt în întreaga țară, din motive de securitate, s-a spus.

Pentru a evita plata taxei, mai mulți ugandezi au ajuns să folosească o conexiune VPN (Virtual Private Networks). Asta înseamnă că apari în baza de date că accesezi site-urile din străinătate, unde nu mai e nicio taxă de acest fel.