Filmulețul în cauză a fost postat pe rețelele de socializare după ce Croația a învins-o pe Rusia în sferturile Cupei Mondiale. Alături de Vida apare coechipierul său, Ognjen Vukojevic, care spune: „Această victorie e pentru Dinamo și Ucraina… Hai Croația”. 

Comisia disciplinară a FIFA a calificat mesajul jucătorilor drept „o acțiune politică” și a decis să emită o avertizare formală în adresa lui Vida. Avertizarea nu implică sancțiuni majore: fundașul croat va putea juca meciul cu Anglia în semifinala competiției. 

Cu toate acestea, mii de susținători ucraineni și croați s-au arătat indignați de această decizie a FIFA. Nemulțumiți, ei au inundat pagina organizației cu reproșuri, comentarii negative și evaluări de o singură steluță. 

Astfel, un susținător afirmă că fraza „Slavă Ucrainei” este un mesaj patriotic asemănător „Vive la France” sau „Long live the Queen”. „Îi veți numi naționaliști și pe cei care scandează aceste fraze?”, se întreabă suporterul.

„FIFA nu respectă națiunea mea. Ei respectă doar banii”, scrie un alt utilizator.

Evaluările negative au făcut ca pagina de Facebook a FIFA să intre într-o criză de imagine, având un rating de doar 1.4 din cele 5 puncte maxime. 

Între timp, jucătorul avertizat a venit cu o explicație, spunând că filmulețul postat nu are nimic de a face cu politică.

„Nu există politică în fotbal. Este o glumă pentru prietenii mei de la Dinamo Kiev. Îi iubesc pe ruși și îi iubsec pe ucraineni”, a spus Vida.  

De menționat că atât Vida, cât și Vukojevic au jucat pentru Dinamo Kiev, echipa cu care au câștigat campionatul, cupa și supercupa Ucrainei.

Sursa: RadioFreeEurope