Banii alocaţi de instituţii financiare din UE vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, Faza I”, ce presupune interconectarea asincronă cu sistemul energetic al României şi respectiv al UE.

270 de milioane de euro pentru interconectarea cu UE

Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație back­to­back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de transformare din Chișinău şi extinderea stației Vulcănești de 400 kV.

Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” estimat la circa 270 milioane de euro, implică încheierea de tratate complementare, cum sunt Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în valoare de 80 milioane de euro, Contractul de finanțare încheiat între Republica Moldova și BEI ­ 80 milioane euro, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Mondială (BM) - 70 milioane euro și Acordul de grant UE NIF în valoare de 40 milioane euro.

„Necesitatea încheierii contractelor suplimentare cu instituțiile financiare vizate, rezultă din valoarea majorată proiectului, care este estimată la 270 milioane euro. Astfel, apare necesitatea partajării valorii între mai multe instituții”, susţin reprezentanţii Ministerului Economiei.

Proiect revoluţionar ce urmează a fi finalizat la sfârșitul anului 2022

Inițiativa corespunde şi măsurilor stipulate în Strategia Energetică 2030 și angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

„Proiectul va spori securitatea în aprovizionarea cu energia electrică a Republicii Moldova. Acest proiect vine după ce l­am demarat pe cel de interconexiune pe gazele naturale, care asigură securitatea țării noastre în acest domeniu și faptul că nu vom fi dependenți de o singură sursă”, a menționat premierul Pavel Filip.

Citește continuarea pe Mold-street.com.