Este al doilea împrumut oferit Republicii Moldova în ultimii ani în scopul procurării ambulanțelor. Primul împrumut, în valoare de 9 milioane de euro, s-a făcut anul trecut, când au fost cumpărate 70 de ambulanțe. 

După procurarea acestor 180 de ambulanțe noi, Moldova va mai avea nevoie de încă 200 de ambulanțe, a precizat premierul Pavel Filip. Acesta a ținut să-și amintească de starea lucrurilor de acum câțiva ani.

„Sistemul de asistența medicală urgentă prespitalicească era într-o stare deplorabilă. Peste 80% dintre cele 300 de ambulanțe care sunt în Republica Moldova au ajuns să aibă un grad de uzură de 100%. În total, avem nevoie de 450 de ambulanțe. Cunoașteți că 70 de ambulanțe au fost cumpărate anul trecut, iar astăzi, în baza acestui împrumut, vom cumpăra încă 180”, a spus Filip.  

Potrivit primului ministru, acest împrumut al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, dar și împrumuturile acordate recent de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional vor duce la „vindicarea sistemului de sănătate” și „servicii de calitate pentru cetățeni”.