„Suc de lămâie, ceai, sport sau alăptare? Cu siguranță că toate au multe beneficii pentru sănătatea noastră. Nu și atunci când sunt utilizate pentru prevenirea unei sarcini. Medicii spun că astfel de mijloace de contracepție inspirate „din popor" se mai întâlnesc și astăzi, dar sunt ineficiente, iar unele chiar periculoase pentru sănătatea reproductivă”, scrie pe pagina de Facebook a UNFPA Moldova. 

Sursa video: UNFPA Moldova

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, circa 17% de persoanele de vârstă reproductivă (15-49 de ani) nu dispun de mijloace de contracepție, deși nu planifică să aibă copii.

De menționat că, conform legii, șapte categorii de persoane pot primi gratuit contraceptive la medicul de familie: adolescenții și tinerii cu vârsta până la 24 de ani; familiile cu venituri mici (venit mai jos decât coșul minim de consum pentru fiecare membru al familiei); persoanele HIV pozitive; persoanele care consumă abuziv băuturi alcoolice, droguri și se află la evidenţa medicului narcolog; persoanele cu dizabilități psiho-sociale aflate la evidența medicului psihiatru sau medicului de familie; femeile care sunt victime ale abuzului sexual (pentru contracepție de urgență); femeile care au efectuat un avort în ultimul an.